Recensie – De Kronieken van Amoras: De Zaak Krimson Nr. 1

Knallen

Wablieft? Nog ‘Amoras’ albums nadat ons werd gezegd dat die zesdelige reeks een afgerond verhaal zou zijn? Dat ruikt naar geldklopperij…

Niets is echter minder waar. Na de succesvolle Suske & Wiske revamp ‘Amoras’ kregen scenarist Marc Legendre en tekenaar Charel Cambré carte blanch van Standaard Uitgeverij. Waar wilden ze nu eens hun tanden in zetten? Verschillende opties werden overlopen maar de twee kozen uiteindelijk om terug te keren naar de wereld van ‘Amoras’. Een door creativiteit ingegeven beslissing dus, en niet één gebaseerd op winstbejag. (Al twijfel ik er niet aan dat Mijnheer Standaard Uitgeverij zelf zich duchtig in de handen gewreven heeft bij dit nieuws.)

Echter: los van dat alles, geldklopperij of niet, voor ons telt natuurlijk enkel of de strip de moeite waard is om te lezen of niet. Gelukkig kan ik daar volmondig positief over zijn.

Het verhaal speelt zich af voor de zes delen van ‘Amoras’ en volgt de ons bekende figuren op vakantie aan zee. Als bij toeval ligt daar ook het jacht van Krimson. Dat toeval hoort natuurlijk gewoonweg bij Sus & Wis albums, maar het is leuk dat Legendre daar, bij monde van zijn personages, eens mee lacht.

Soit, om een lang verhaal kort te maken: het blijkt dat Lambik Krimson al veel langer kent dan wat iedereen dacht en middels flash-backs wordt ook dat verhaal uit de doeken gedaan. Een plot die redelijk recht door zee gaat, zonder teletijdmachine en bijgevolg makkelijker te volgen dan die van ‘Amoras’. Dat wil niet zeggen dat het verhaal van deze eerste kroniek simpel is. Een derde verhaallijn volgt bijvoorbeeld de uit ‘Amoras’ bekende Jerusalem en toont ons waar zij voordien uithing.

Dankzij de basis die ‘Amoras’ gelegd heeft qua world building en ontwikkeling van de personages krijgen Cambré en Legendre nu de kans om zonder veel uitleg de leefwereld en karakters van de hoofdfiguren uit te diepen en de strip qua plot ook snel voorruit te sturen. Naast de, soms zeer explosieve actie, is ook de humor zeer geslaagd. Het is duidelijk dat Legendre de personages goed in de vingers heeft. Veel grappen komen bijvoorbeeld voort uit de personages zelf en vertellen ons meer over hoe ze denken of wat ze voelen. Zoiets geeft uiteraard altijd een meerwaarde.

Het is echter Cambré die zichzelf nog het meeste overtreft. Hoewel dit eerste deel 54 pagina’s telt is elke pagina een juweeltje. Bij de ‘Amoras’ reeks leek het alsof er af en toe wat tijdsdruk mee gemoeid was en dat de pagina’s daardoor wat detail misten. Deze keer is daar echter geen sprake van. De decors zijn prachtig en zitten vol verborgen details en grappen. Ook de paginaopbouw is van nog grotere kwaliteit. Cambré is een meester in visueel vertellen en dat zullen we geweten hebben.

Een prequel of vervolg dat beter is dan het origineel, dat gebeurt niet zoveel. Terminator II, Titanic II: Back to the Surface en nu ook “De Kronieken van Amoras”.

De Kronieken van Amoras: De Zaak Krimson Nr. 1

Tekst: Marc Legendre

Tekeningen: Charel Cambré

Dit bericht werd geplaatst in Recensies, Stripelmagazine en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s