Recensie – Ontboezemingen

Tranches de vieOntboezemingen_01

Olivier Pont leverde tien jaar geleden het magistrale tweeluik “Over de grenzen van de tijd…” af. Dat de man kan tekenen en schrijven wisten we dus al. Toch is “Ontboezemingen” een verrassing en dat door de insteek.

Pont presenteert in dit boek zeven korte verhalen. Allemaal hebben ze een vrouw als hoofdpersonage en allemaal gaan ze over borsten. Die zin alleen al zou ervoor kunnen zorgen dat bepaalde lezers/lezeressen allerijl naar de stripwinkel hollen, maar gelukkig is er meer.

De verhalen in dit boek gaan allemaal over de positie van de vrouw in hun deeltje van de maatschappij en de problemen, verlangens en gevolgen daarvan. Pont pakt het zeer evenwichtig aan door allerhande vrouwen te laten schitteren: jong, oud, blank, zwart, dik en dun, allemaal passeren ze de revue. Eén verhaal speelt zich af in Afrikaans land, een ander tijdens de jaren zestig (environ).

Ontboezemingen_02De verhalen of hun plot beschrijven zou uw leeservaring verpesten, dus daar gaan we niet verder op in. In plaats daarvan kan ik u melden dat elk verhaal een pareltje is. Vrees geen overdreven poëtisch geneuzel of literair gedoe, alle verhalen zijn down to earth en geworteld in het leven van alledag. Door de spaarzame en rake dialogen en de sfeervolle tekeningen weet Pont echter wel de realiteit een magische sfeer mee te geven. U kent dat wel: schoonheid zit in alle dingen, magie is overal, blablabla, maar in dit boek zijn dat waarheden als koeien.

Pont tovert dunnen lijnen op het papier die bijna als klare lijn bestempeld kunnen worden moest het niet zijn dat ze eerder schetsmatig geïnkt worden. Inkleurster Laurence Croix hanteert een bescheiden palet van lichte pasteltinten. De ademruimte die zo door de twee makers op de pagina’s gecreëerd wordt draagt bij aan de luchtige en dromerige sfeer van het boek.

Ontboezemingen_03Een luchtigheid die bedrieglijk is want in de verhalen zelf gaat het over borstamputatie, verplichte uithuwelijking, objectificatie, oversexualisering en emancipatie. Het feit dat Pont die onderwerpen op deze wijze presenteert maakt dat ze nog harder binnenkomen. De aanpak zorgt ervoor dat de besognes van de vrouwelijke sekse dichterbij komt dan ooit. De meisjes en vrouwen in dit boek zijn onze moeders, zusters, geliefden, …

Het boek is bovendien prachtig uitgegeven met een harde en bedrukte linnen kaft. Kortom: een fantastisch cadeau voor alles en iedereen en een perfecte barometer om mensen uit uw omgeving mee te testen. Diegene bij wie dit boek geen snaar raakt is immers hoogstwaarschijnlijk een psycho- of sociopaat.

Ontboezemingen_04Ontboezemingen

Tekst & Tekeningen: Olivier Pont

Inkleuring: Laurence Croix

Dargaud

Dit bericht werd geplaatst in Recensies, Stripelmagazine en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s