Recensie: Marco Pantani, het einde van de piraat

Lange snuit

Toen ik deze biografie van wielrenner Marco Pantani onder ogen kreeg was mijn eerste reflex denken aan geldbejag. Maar al te vaak worden snel snel biografieën, al dan niet in stripvorm, in elkaar geflanst om op de rug van overleden populaire sterren gauw een mooie duit te verdienen. De makers van dit boek, Marco Rizzo en Lelio Bonaccorso hebben echter al een voortreffelijke biografie over de Italiaanse antimaffia DJ Peppino Impastata op hun conto dus besloot ik om mijn neus toch eens in deze Pantani biografie te steken.

Uit het voorwoord leren we dat deze strip gebaseerd is op een boek van Phillipe Brunel. Internet leert ons dan weer dat dat een Franse sportjournalist is, en een geloofwaardige op de koop toe. Mijn angst voor verdraaiing van de feiten met het oog op goedkoop succes verminderde zienderogen.

Meer nog: bij het dichtklappen van het boek had ik respect voor de makers. Wegens de gebalanceerde wijze waarop ze het leven van Pantani in beeld gezet hebben. Het verhaal gaat natuurlijk vooral over de in mysterie gehulde dood van Pantani maar meer nog over hoe het zover is kunnen komen: zijn cocaïneverslaving en een aanklacht van dopinggebruik. Het verhaal spreekt geen oordeel uit maar zet een hele hoop feiten op een rijtje. Brunel is blijkbaar jarenlang in touw geweest om kennissen, vrienden, de mensen die werkten aan het onderzoek van de dood van de wielrenner, collega’s en dergelijke meer te interviewen. En dat mozaïekwerk aan getuigenissen is op zijn minst interessant te noemen.

Het spreekt voor Brunel dat hij geen oordeel velt en geen overhaaste conclusies trekt. Een gevolg daarvan is wel dat je als lezer met een hele hoop vragen blijft zitten. Verwacht geen sluitende verklaring voor raadsels als: “Is Pantani nu vermoord of niet?” of “Nam hij nu doping of werd hij er in geluisd?” Wat over blijft is een intrigerend portret van een wielergod.

Deze biografie is ook geen verheerlijking van zijn onderwerp. Vaak zijn de makers van biografieën fans van hun subject en dat leidt nooit tot een echt gebalanceerde kijk op het leven in kwestie. In dit boek zien we Pantani bovenal als mens: met zijn sterke kanten maar ook met zijn minder goede puntjes.

De plot is opgebouwd rond de dood van “De piraat” maar schakelt heel veel terug naar het verleden. Vermoedelijk is dat toe te schrijven aan scenarist Marco Rizzo. Met die aanpak slaagt hij erin om het geheel spannend te houden, vermoedelijk zelfs voor mensen die al een groot deel van de details kennen.

Het boek leest als een thriller, alleen roept de plot meer vragen op dan dat er antwoorden worden gegeven. Iemand die deze strip leest met de wens een bevredigend antwoord te krijgen komt dus bedrogen uit. Dat is op zich geen erg want, hoewel wielrennen mij niet overmatig boeit, wist dit boek dat wel te doen. Vooral het respect voor de menselijkheid van Pantani en alle andere personen die in deze historie opdraven weten te raken.

De tekeningen zijn van een zeer hoog niveau, wat uiteraard ook bijdraagt tot het smaken van het boek. Met ruwe penseelstreken in waterverf slaagt Bonaccorso erin om op excellente wijze de juiste sfeer te treffen. Hoewel de tekeningen niet ingekleurd zijn dragen subtiele wijzigingen van het monochrome palet, van sepia tot grijstinten, ertoe bij dat het verhaal in de juiste atmosfeer afgewikkeld wordt.

De personages van Bonaccorso zijn soms bijna karikaturaal te noemen maar de tekenaar vermijdt daarin te ver te gaan. De bewegelijkheid en de net niet te overdreven koppen van zijn figuren maken net dat de emoties goed overkomen.

Voor de wielerliefhebber is dit boek zonder meer een aanrader, voor al de rest is dit een mooi in beeld gezet en entertainende biografie waaruit één en ander interessants te puren valt.

Marco Pantani, het einde van de piraat

Auteur van de oorspronkelijke roman: Phillipe Brunel

Tekst: Marco Rizzo

Tekeningen: Lelio Bonaccorso

Silvester

HC – € 19,95

Dit bericht werd geplaatst in Recensies, Stripelmagazine en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s