Recensie: Brom & Vlieg Comic nr. 1

Smakelijk

Sandra de Haan maakt voornamelijk autobiografische strips. Daar verscheen niet zo gek lang geleden de bundel “Hokjesdenken” van. In die strips voert ze zichzelf en haar omgeving op als personages die de lusten en lasten uit hun eigen kleine wereldje en de grote buitenwereld bekampen, beminnen en vooral van commentaar voorzien. Nu komt de Haan op de proppen met twee nieuwe personages: Brom & Vlieg, insecten die in gagstrips van één à twee pagina’s tot ons komen. Is dit dan helemaal fictie

De keuze van de Haan voor deze twee heren als hoofdpersonage garandeert uiteraard een ander soort strip dan het autobiografische werk. De stripmaakster kan veel verder gaan met twee fictieve personages dan met echte personen.

Die iets meer van het pad afwijkende humor concentreert zich in de eerste plaats rondom hun vlieg zijn zelf. Brom & Vlieg eten bijvoorbeeld naar hartenlust fecaliën, gaan op zoek naar kadavers om eitjes in te leggen en raken verstrikt in het web van een gigantische spin. Mede daardoor leest dit werkje als een verfrissende wind in het werk van de Haan.

En toch is dit boekje vintage de Haan. Ook in deze strip kan ze het niet laten om af en toe de gebeurtenissen om zich heen van commentaar te voorzien. Zo komen dingen uit de wereld der mensen, bijvoorbeeld verkleedfeestjes of het internet, af en toe om de hoek kijken. En die grappen blijken dan toch weer bespiegelingen over hoe we ons leven vandaag de dag leiden. Maar dan wel met een pointe die de vliegen op het lijf geschreven is.

Wat opvalt is dat de grappen zeer gelaagd zijn. In haar autobiografische strips gaat het meestal om een klein verhaaltje of een grappige anekdote. Met “Brom & Vlieg” hoeft de Haan zich weinig aan te trekken van de realiteit en kan ze veel meer lolligheden in één grotere grap proppen. Een zeer geslaagde nieuwe richting voor haar werk dus.

De tekenstijl van de Haan komt ook mooi tot zijn recht in dit boekje. Brom & Vlieg zijn personages die ontworpen lijken om, ook qua tekeningen, een stapje verder te kunnen gaan. Hun lichaamshouding en uitdrukking zijn vaak overdreven, op het cartooneske af en dat maakt dat de grappen zeer goed overkomen. Ook op grafisch vlak valt er dus één en ander te genieten.

Eén minpuntje dan: de cover. Die is niet echt aantrekkelijk. Komt het omdat het logo in het midden staat en hij daardoor wat leeg lijkt? Omdat hij groen is? Omdat er niet veel meer opstaat dan Brom & Vlieg zelf die op het logo leunen? Ik weet het niet, maar dit zou geen boekje zijn dat ik zonder doorbladeren zou kopen. Toch wel spijtig aangezien de cover datgene is dat je oog zou moeten trekken.

Het boekje zelf is dan weer andere koek. Hoewel dit een uitgave in eigen beheer is en de Haan alle boekjes zelf print op haar Canon IP4300 is dat er niet aan te zien.

De strip kent mooie grijstinten met af en toe een toefje kleur en is geprint op een zeer luxueuze papiersoort. En bovendien kost het maar 5 euro. Ik raad u aan het zelf gauw te bestellen te bestellen: http://www.sandradehaan.nl/portfolio/detail/brom_vlieg_comic_1/ of naar de stripwinkel te hollen. Strips In Voorraad biedt het boekje ook bij diverse stripwinkels aan. En 5 euro’s is echt geen geld voor dit boekje…

Brom & Vlieg Comic nr. 1

Sandra de Haan

Uitgave in eigen beheer

SC – 5 euro

Dit bericht werd geplaatst in Recensies, Stripelmagazine en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s