Recensie: Swamp Thing nr. 4

Very Drol

Alle Alan Moore fans wiens hartje plots sneller slaat zullen teleurgesteld zijn te horen dat deze Hollandse Swamp Thing niets te maken heeft met die bepaalde groene plantelemental. De Swamp Thing van Floris Oudshoorn had niet verder kunnen staan van Moores werk. Het gaat hier immers om een albinokrokodil die vroeger elke dag een strookje in het gratis ochtendblad “De Pers” innamen en nu nog steeds in Nickelodeon Magazine” staat.

Een eerbetoon aan Moore of een grap om Googlelende fans beet te nemen, dat weet ik niet, maar dat de strip grappig is staat buiten kijf.

Swamp Thing kan kiezen uit een ruime cast aan andere dieren om de draak mee te steken. Dat de grappen vaak gericht zijn op de eigenschappen van die dieren is dus geen verrassing. Toch kleurt deze strip op humoristisch vlak vaak buiten die lijnen. Oudshoorn bedient zich net zo goed van woordspelletjes, vaak zo flauw dat ze weer grappig worden, halve parodieën en vaak verregaand absurdisme.

Wat opvalt is dat de grappen vaak breed gaan. Men kan ook niet anders met zo’n breed publiek. Een minpuntje voor sommige lezers zal bijgevolg zijn dat bepaalde afleveringen net iets té voor de hand liggen. Dat zou een groot probleem zijn voor mij als lezer ware het niet dat de andere grappen, diegene die een tandje bijsteken, van zo’n hoog niveau zijn dat de rest instant vergeven wordt.

De tekenstijl draagt in grote mate bij aan de lolligheid. De figuren die uit Oudhoorns pen komen gerold zijn zeer expressief en in de juiste mate overdreven. Af en toe schemert er een echo van grote Nederlandse namen als Gerrit de Jaeger in door. Een compliment.

De kleuren neigen naar zachte pasteltinten en maken het geheel af. Wel spijtig van de computerachtergronden, maar een muggenzifter die daar een punt van maakt.

Swamp Thing lijkt niet te mikken op de overdreven bulderlach of de geniepige giechel uit gêne maar tovert eerder een continue grijns op het gezicht.

Geen overdreven vulgariteit, geen controverse en geen humor ten koste van één of andere minderheid, maar grappen die gewoon doen wat een grap moet doen: de lezer laten lachen. Soms moet dat niet meer zijn.

Swamp Thing nr. 4

Floris Oudshoorn

Oog & Blik/De Bezige Bij

Dit bericht werd geplaatst in Recensies, Stripelmagazine en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s