Recensie: Roodheidswaanzin

Mesjogge

Dit album is de eerste Esther strip die ik in huis gehaald heb. Van alle albums over deze rosse deerne die er de laatste tien jaar zijn uitgekomen heb ik er geeneen gekocht. Echter niet omdat de kwaliteit van Esthers exploten mij teleurstelde. De reden is van praktischer aard: ik kom Esther tegen op het internet en in de P-magazine en de drang om iets aan te schaffen dat je al gelezen hebt is nu eenmaal klein. Toch ben ik blij dat ik dit boek nu in de kast staan heb.

“Roodheidswaanzin” is een jubileumalbum dat het beste van Esther Verkest verzamelt in één boek van meer dan honderd pagina’s. En dat het beste kwaliteit is, daar hoeft u niet aan te twijfelen.

De meesten onder u zijn waarschijnlijk vertrouwd met Esther maar nog even snel voor de leken: Esther is ontstaan toen haar geestelijke vader, Kim, op zoek was naar een atypische hoofdfiguur voor een humoristische en absurde stripreeks. Door een sexy babe, een bitch zelfs, te kiezen slaagde hij alvast glansrijk in zijn voornemen: een originele mix van ingrediënten tot een smakelijk geheel brouwen. P-Magazine, een blad dat een aangeboden babe niet in de bek kijkt, publiceerde de strip algauw wekelijks en van dan af gingen het succes en de bekendheid in stijgende lijn.

De sexy Esther is echter niet de enige reden dat de strip zo’n succes kent. Hij is ook gewoon uitermate grappig. De strip boogt op surreële toestanden, absurditeit en soms zelfs sadistische humor. De surrealiteit sijpelt door in de onderwerpen en zelfs in het kleurgebruik, dat we eveneens zeer origineel kunnen noemen. Ondanks de soms rare keuzes voor bijvoorbeeld de huidskleur van personages klopt alles aan het geheel. Initieel kan dit voor nieuwe lezers misschien wat raar aandoen maar na enkele bladzijden weet je: dit is het universum van Kim en het klopt als een plaatje.

Kim weet de lijn tussen absurdisme en onbegrijpelijkheid perfect liggen. Sommige mindere auteurs durven daar al eens een teen, een voet of een kilometer over te gaan en de lezer verwarren, maar de meeste van Kims grappen zullen voor iedereen begrijpbaar zijn.

Het sadisme of de occasionele vulgariteit kent op het eerste zicht geen grenzen maar als je het volledige oeuvre van Kim bekijkt dan ontdek je een constante: het is nooit gratuit. De grap komt eerst en zo hoort het.

Een grote bijdrage tot de algehele hilariteit van deze reeks zijn de nevenpersonages. Die zijn van een zeer uiteenlopende aard en rangeren van vrij voor de hand liggend (kabouters) tot van een subliem grappige krankzinnigheid. (Rémi alleen op de wereld uit het gelijknamige boek van Hector Malot) Zij dienen als klankbord, als slachtoffer of als aangever voor de grappen en belevenissen van Esther en zijn als dusdanig onmisbaar.

Ook leuk aan dit boek is de evolutie die je kan zien in de tekenstijl, de manier van inkleuren en de humor van Kim door de jaren heen. Vooral de ontwikkeling van Kim als grappenmaker is interessant. In het begin spelen de grappen en verhalen zich af rond de handelingen en gebeurtenissen van personages, maar naarmate de jaren verstrijken zien we dat Kim af en toe ook begint te experimenteren met vorm en de grenzen van het genre van de stopstrip probeert te verleggen. Zo slaagt hij erin een grap te maken door drie beelden van voortuinen naast elkaar te zetten. U zult het boek moeten aanschaffen om die te snappen.

De compleetheid van het boek is eveneens een pluspunt. U krijgt waar voor uw geld. Niet alleen zitten er strips van Esther in het boek, er zitten ook paginagrote tekeningen, covers van vorige albums, parodieën op andere strips of op kinderspelletjes en nog heel wat ander lekkers in. Zelfs aan de saaie mededeling die in elke strip of boek staat (“Niets uit dit boek mag gekopieerd worden…) wordt een eigen draai gegeven.

Dat het boek ook nog eens gewoon een mooi ding is met luxepapier waarop de kleuren mooi uitkomen is het laatste wat ik u wil melden, nadien berg ik mijn loftrompet weer op. Haalt u uw geldbuidel maar al boven.

Roodheidswaanzin

Kim

Oogachtend

Dit bericht werd geplaatst in Recensies, Stripelmagazine en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s