Recensie: Hara Kiwi 6

Kort en krachtig

Lectrr mag op de achterkaft van deze verzameling cartoons klagen over deurwaarders en het niet ontvangen van een onderscheiding voor beste nieuwkomer in de categorie “parkiet kweken” zoveel hij wil, maar hij heeft wel een eigen pagina op Wikipedia. Dat telt toch ook al voor iets?

Alle gekheid op een (parkieten)stokje: het leven van een stripmaker of cartoonist is niet zo makkelijk als velen denken. Men moet op 19 november maar eens gaan luisteren naar de resultaten van het onderzoek dat Smart.be daarnaar deed. Royalties zijn aan de lage kant, ook als men in verschillende talen uitgeeft, weekbladen ontslaan hun trouwe dienaars aan de lopende band en de economische crisis hakt in het bestand van opdrachtgevers.

Gelukkig is daar Lectrr met Hara Kiwi om de pijn te verlichten. Het concept moge ondertussen bekend zijn: een boekje op “ik leg het gezellig naast mijn toilet”-formaat met één cartoon per pagina. Zo moet het zijn: te veel cartoons op één pagina leiden tot overdaad en tot aandacht die zich teveel moet splitsen. Plus: het ontspannende effect van dit werk doet effectief wonderen op de pot.

De humor van Lectrr is niet altijd heel subversief (rabiate Gummbah-fans: gelieve u te onthouden) en gaat breed genoeg om jong tot oud te bedienen. Het feit dat ook je oma met sommige grappen zal kunnen lachen maakt wel dat er af en toe een wat flauwer exemplaartje tussenzit.

Niet getreurd echter, maar gelachen, want als het er op is dan is het er ook bál op. Lectrr slaagt erin om moderne figuren uit het collectieve geheugen, zoals Bassie de clown en Darth Vader, op hilarische wijze te kakken te zetten. Daarnaast haalt hij ook op onnavolgbare wijze de actualiteit door de wringer. Niet weinig maakt hij daarbij gebruik van woordspelingen die hij treffend op papier weet te zetten.

De tekenstijl die hij daarvoor hanteert, al tot in den treuren vergeleken met die van Matt Groening,  ik zag het zelf pas wanneer iemand anders de vergelijking voor mij maakte, lijkt simpeler dan hij is en slaagt erin de boodschap over te brengen. Cartooneske overdrijving zorgt er daarnaast voor dat de emoties van de personages overkomen bij de lezer. En humor, dat is emotie. Laat ons dat niet vergeten.

Wat Lectrr tegen mimespelers en Cookie monster heeft komen we ook in deze aflevering niet te weten. Laat ons hopen dat het trauma daar rond niet te hardnekkig is voor Lectrr (of juist wel voor ons, de lezers) en laten we onszelf met dit boekje rustig te kakken zetten.

Hara Kiwi 6

Lecttr

Uitgeverij Silvester

Dit bericht werd geplaatst in Recensies, Stripelmagazine en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s