De Vuurzeug I

De Vuurzeug is een personage dat plotsklaps in mijn hoofd verscheen toen in ik in 2005 op de aftiteling van de film “The Devil and Daniel Johnston” de naam van regisseur Jeff Feuerzeig zag verschijnen.

De Vuurzeug balt in één personage alle cliché’s en waarheden rond de verzuurde Vlaamse middenklasse samen in een groteske parodie. Het is een personage waarop ik veel extreme reacties gekregen heb. Ofwel lijkt men het zeer goed te vinden, ofwel zeer slecht. (hoewel men natuurlijk enkel reacties krijgt van mensen die het heel goed of slecht vinden. Mensen die het koud laat zullen niet snel in het toetsenbord klimmen.) Sommige mensen betichten me op basis van afleveringen van deze strip van racisme. Het zoveelste bewijs dat ironie dood is. Ironisch niet?

De eerste afleveringen van De Vuurzeug werden getekend door Liesbeth De Stercke. Ik ontmoette haar op een redactievergadering van Parcifal stripmagazine en, hoewel ze nog jonger was dan ik, was voor mij meteen duidelijk dat zij één van die zeldzame talenten is waarvan men al vroeg kan zien dat ze voor grote dingen bestemd zijn. Daar bedoel ik niet De Vuurzeug mee.

Deze aflevering verscheen voor het eerst in Het Salon nr. 0 (bij Parcifal nr. 4) in oktober 2006.

(Als de letters te klein zijn kan u klikken op de pagina, dan zal ze apart tevoorschijn komen. Als u er vervolgens nogmaals op klikt zal ze iets groter aan u verschijnen.)

Dit bericht werd geplaatst in De Vuurzeug, Kortstrips, Strips en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De Vuurzeug I

  1. Pingback: De Vuurzeug III | Peter Moerenhout

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s