Recensie – De Krabbenmars

SagaDe_Krabbenmars_01

Arthur de Pins maakte al indruk met zijn horror/pretparkstrip “Zombillenium” en de gagstrip “Schatjes” maar “De Krabbenmars” is heel andere koek. Hoewel bepaalde handelsmerken, zoals de vlotte dialogen en de humor present zijn, behandelt dit boek onderhuids grotere thema’s.

Het verhaal speelt zich af in en rond strand en zee van een Frans badplaatsje. Een onopmerkzame krabbensoort heeft van de evolutie een slechte hand toebedeeld gekregen: ze kunnen geen bochten maken en zijn gedoemd om zich, van geboorte tot dood, zijwaarts in een rechte lijn te bewegen. Maar daar komt verandering in. Het ondenkbare gebeurt: één van de krabben leert bochten maken.

Het innovatieve krabje en zijn twee beste maatjes lichten enthousiast hun soortgenoten in maar botsen daarbij al snel op heel wat tegenwerking. De diersoorten die boven hen uit torenen in de voedselketen zijn bijvoorbeeld niet gediend van deze ontwikkelingen. Hun prooi zou immers zomaar eventjes weerbaarder kunnen worden. En dan zijn er nog de soortgenoten van de drie vrienden die naar de oude stempel leven. Hen zint die nieuwerwetse manier van voortbewegen ook al niet.

De_Krabbenmars_02Terwijl de strubbelingen van de zeedieren de leidraad van dit verhaal vormen verweeft de Pins ook de strapatsen van de mens doorheen het verhaal. Er zijn documentairemakers met budgetaire problemen, de burgemeester van het dorpje die krampachtig het toerisme draaiende tracht te houden, verliefde pubers, de aanleg van een oliepijplijn waartegen leden van Greenpeace protesteren, een zeekapitein wiens echtgenote hem bedriegt en nog een hele resem andere nevenpersonages.

In een wervelstorm van 330 pagina’s vertelt de Pins de kroniek van tientallen personages zonder ergens ook maar de draad te verliezen. Hij kruidt de zaak met flink wat slapstick, goed gevonden twists en heel wat situatiehumor. Dit boek gaat vlotjes binnen.

De_Krabbenmars_03Los van die vlotheid borrelt er één en ander van serieuzere aard onder de oppervlakte. De saga van de krabben levert onrechtstreeks commentaar op een resem maatschappelijke thema’s: milieu, generatieconflicten, de commercialiteit van hulporganisaties en tv-zenders, conservatisme versus vernieuwing en andere hete hangijzers.

Hoewel we dit soort zwaardere onderwerpen niet van de Pins gewend zijn strekt het hem tot eer dat hij ze zo brengt dat die het leesplezier niet in de weg staan. Geen belerend vingertje dus.

De_Krabbenmars_04De volledig digitaal gemaakte tekeningen van de Pins zorgen er bovendien voor dat de boel nog gesmeerder draait. Hij kiest ervoor om het verhaal op zeer filmische wijze in beeld te brengen, met veel grote platen. Samen met de zeer expressieve, cartoonesk gestileerde personages, zorgt ervoor dat het lijkt alsof je naar een Franse Pixar film zit te kijken.

330 pagina’s, in één ruk uitgelezen en me geen moment verveeld en als er ooit inbrekers over de vloer komt heb ik meteen een slagwapen bij de hand om “u” tegen te zeggen. Niet twijfelen dus en aanschaffen deze brok.

De Krabbenmars

Arthur de Pins

Silvester

Dit bericht werd geplaatst in Recensies, Stripelmagazine en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s