Recensie – Caztar Nr. 1 & Stan & Huib nr. 1: Ridders huwen ridders

Historisch vertierCaztar_Nr._1_01

Met veel plezier lees ik de strapatsen van Caztar in het puike blad P@per. Meestal vind ik de avonturen van deze sympathieke postapocalyptische holbewoner zelfs het beste dat er in het magazine staat. Een bundeling kan dus niet anders dan een schot in de roos zijn.

Caztar is voor mij een stripfiguur met zijn eigen wereld en logica. Dat wil zeggen dat hij zijn persoonlijke universum heeft en dat daarin dingen gebeuren die je zomaar en zonder nadenken aanneemt. Zo dacht ik dat hij een oermens was, ook al komt hij in één van zijn verhalen het wrak van een oude geit (de wagen) tegen. En zijn hond is blauw en heeft een reptielenstaart.

Dit album opent echter met een origin story. Blijkt dat ik al die tijd gags heb zitten lezen die zich in de toekomst afspelen. Caztar is al die tijd een insectenverdelger geweest die een atoomoorlog overleefd heeft en nu tussen de ruïnes van onze wereld tracht te overleven.

Caztar_Nr._1_02De onstaansgeschiedenis van Caztar beslaat ongeveer de helft van dit album. In tegenstelling tot de gagvorm die we gewend zijn gaat het hier om een doorlopend verhaal. Dat verhaal heeft zijn goede en zijn minder goede punten.

Briljant bijvoorbeeld is het gebruik van een soort koeterwaals dat woorden uit een 5-tal talen omsmeedt tot een voor de meeste Europeanen verstaanbaar taaltje. De slapstick en situatiehumor doen op hun best denken aan Mr. Bean dus dat zit ook vrij snor.

Voor het kennersoog is de tekenstijl van tekenaar Poetzarelli in dit deel van de strip nog in volle ontwikkeling. Zeker als we die vergelijken met die in de tweede helft van het boek. Zelf vindt ik dat geenszins storend. Mijn anale en neurotische ingesteldheid verkiest het bovendien om een zo compleet mogelijk werk in de boekenkast te hebben staan.

Caztar_Nr._1_03De strip krijgt pas echt vaart in het tweede deel. De kort op elkaar volgende gags verzekeren een hoger tempo (en dus meer bevrediging) bij de lezer. Het originele uitgangspunt  zorgt ervoor dat Poetzarelli en scenarist Ivan Petrus hun lezers grappen kunnen voorschotelen die we nog nergens gezien hebben. Humor speelt vaak met verwachtingen en moet het veelal hebben van onvoorspelbaarheid. Het kan dus niet missen dat de meeste gags in dit album u een glim- dan wel schaterlach zullen ontlokken.

Caztar is simpelweg degelijke gagstriphumor met het origineelste uitgangspunt in tijden.

Caztar_Nr._1_04Nog een uitgave die het vermelden waard is: “Stan & Huib nr. 1”. De Stan & Huib uit de titel zijn twee ridders die korte en absurde avonturen beleven.

De tekenstijl van auteur dirk is vrij rudimentair, maar dat geeft niet. Je hoeft geen Rembrandt te zijn om een grap over te brengen. En dat laatste is het grootste talent van dirk: gezwind zet hij de cliché’s uit het riddergenre naar zijn hand. “Ridders huwen ridders” wordt bevolkt door prinsessen op zoek naar een kikkerprins, draken, heksen en tovenaars. Allemaal op even lollige wijze door dirk in hun hemd gezet.

 

Caztar Nr. 1

Poetzarelli & Ivan Petrus

Strip2000

Stan & Huib nr. 1 Ridders huwen ridders

dirk

Eigen beheer

Te bestellen op: http://monsieurtoupet.be/contact.html

Dit bericht werd geplaatst in Recensies, Stripelmagazine en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s