Recensie: Asterios Polyp

Meesterlijk

Zoals er nog fanatici zijn die geloven dat de wereld slechts enkele duizenden jaren oud is, zo zijn er ook van die mensen die denken dat het stripmedium het kleine broertje van de film is. Veredelde storyboards, dat zijn strips, kinderlijke tekeningen die als enige merite hebben dat zij als basis kunnen dienen voor een filmische kaskraker. Voor al deze mensen is daar nu dit boek: “Asterios Polyp”

De maker van dit boek, David Mazzuchelli, is vooral bekend van allerlei superheldenstrips, een genre waar door lezers van “serieuze” strips doorgaans wordt op neergekeken. Mazzuchelli stond in dat genre echter continu garant voor de hoogste kwaliteit. Zijn uiterst gedetailleerde tekeningen bij de, door Frank Miller geschreven, bestseller “Batman: Year One” kunnen daarvan getuigen.

Nu, hoogstaande superhelden of niet, niemand had “Asterios Polyp” kunnen verwachten. Dit boek tast grafische grenzen af, mixt filosofie met humor en toont aan dat de strip een volwaardig medium is met sterktes en technieken waar geen enkel ander medium aan kan tippen.

Zo switcht Mazzuchelli in het boek geregeld van stijl om een emotie of het karakter van een personage weer te geven. In sommige plaatje mengt hij zelfs verschillende stijlen om verschillende figuren een grafische stem te geven. De overheersende grafiek is echter een soort van doorgedreven en uitgepuurde atoomstijl: volle, eenzame, klare lijnen, die op zeer simpele wijze en met geen penseelstreek te veel, de personages vormgeven. Nog geen Hanco Kolk, maar het komt in de buurt. En daarmee wil ik enkel iets gezegd hebben over de stijl van de tekeningen, niet over de kwaliteit.

Het boek is spaarzaam ingekleurd met slechts enkele felle kleurschakeringen per pagina. Van scène tot scène wisselen die kleuren af om de onderliggende stromen van het verhaal te onderstrepen. Nu eens wint blauw, dan weer vechten paars en geel om heerschappij en soms baden de figuren in de rust van roos en rood.

Het verhaal op zich is bedrieglijk simpel. We ontmoeten een vijftigjarige professor/architect op het moment dat zijn appartement afbrandt. Met niets dan wat geld, een Zippo, een polshorloge en een zakmes op zak stapt de man, Asterios Polyp uiteraard, op de eerste de beste bus. Weg van alles. Hij strandt in een afgelegen stadje waar hij een job als automonteur neemt en een kamer huurt bij het gezin van zijn baas. Deze vreemde zet, een ander zou bij vrienden, familie of de staat aankloppen, maakt duidelijk dat er iets aan de hand is met Asterios. Beetje bij beetje komen we meer te weten over zijn verleden en zijn mislukte huwelijk. Mazzuchelli is daarin intelligent genoeg om ons tot op het einde in het ongewisse te laten over wat er nu juist tussen Asterios en zijn vrouw gebeurd is.

Het verhaal kent geen rechtlijnig verloop en hangt aaneen van de flashbacks, losse scènes en droombeelden. Die zijn echter zo goed geconstrueerd dat elk zinnetje, elk prentje, bijdraagt aan het verhaal. Niet altijd noodzakelijk aan de plot maar eerder aan de uitdieping van de personages.

Om uit te wijden over de, soms experimentele, technieken die Mazzuchelli gebruikt om zijn verhaal te vertellen zou ik nog een pagina of vijf nodig hebben. Het moet maar volstaan als ik u zeg dat hij goochelt met lay-out, ritme, plaatsing van de tekstballonnen, lettertypes, de goten tussen de prenten en alle andere aspecten waaruit een strip is opgebouwd. Meer nog: hij doet dat met succes. Van een vrijwel woordeloze scène die de intimiteit van een relatie uitbeeldt en die me tranen in de ogen bezorgde, tot een eigen, symbolisch vormgegeven, interpretatie van de Odysseus mythe tot het werkelijk fantastische einde. Alles klopt.

Het boek werd door uitgever “Oog en Blik” ook superbe uitgegeven: mooi papier, oog voor details, prachtige kaft. Enkel jammer dat er af en toe een rare zin voorbij komt gezwommen. Vermoedelijk een gevolg van vertaalprobleempjes.

Kortom: prachtboek, meesterwerk, kopen.

Asterios Polyp

David Mazzuchelli

Oog & Blik

HC – €39.90

Dit bericht werd geplaatst in Recensies, Stripelmagazine en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s