Recensie: Shenzhen

Goed oog

Van Guy Delisle zijn bij uitgeverij Oog & Blik / De Bezige Bij, al een tijdje “Pyongyang” en “Birma” verkrijgbaar. Vreemd als je bedenkt dat deze twee, samen met “Shenzhen” een zelfde grondstof kennen, namelijk “Delisle-geeft-zijn-indrukken-weer-van-een-andere-cultuur”, maar dat “Shenzhen”, dat nu pas in het Nederlands uitkomt, in de oorspronkelijke taal (Fans) de eerste uitgave in deze onofficieuze trilogie was. Waarschijnlijk heeft het iets met marketing en marktonderzoek te maken.

Op zich is dat eigenlijk nog goed nieuws want waarschijnlijk wil dat ook zeggen dat die andere twee boeken misschien nog beter zijn en ik heb van dit al zo genoten.

 “Shenzhen” is het verslag in stripvorm van Delisle’s verblijf in de gelijknamige Chinese stad. Hij moet daar, in opdracht van “Dupuis-Animations” de ontwikkeling en productie van een “Papyrus”-tekenfilm in goede banen leiden.

Zeggen dat Delisle in Shenzhen een vreemde eend in de bijt was zou een understatement zijn. Het boek loopt over van botsende culturen. Dat kan van heel miniem (in China geeft en aanvaard men voorwerpen met beide handen) tot heel extreem (de toestand van de tandartserij) zijn, maar Delisle brengt alles met verve in beeld. De scènes waarin Delisle zijn Chinese ondergeschikten probeert uit te leggen hoe men één en ander placht te doen in een animatiestudio en de interactie met hen in het algemeen zorgen voor de nodige hilariteit.

Het boek kent niet echt een plot, het begint wanneer Delisle aankomt en eindigt wanneer hij weer vertrekt. Dat zorgt voor een vrij fragmentarisch verloop dat vreemd genoeg niet stoort. Het maakt zelfs dat er een groter vervreemdingseffect bij de lezer optreed naarmate die vordert in het boek. En laat vervreemding nu net het thema zijn.  Delisle werkt dat fragmentarische zelfs in de hand door de dagboekachtige strippagina’s te laten afwisselen met schetsen van gebouwen die hij de moeite waard vond en zelfs met excerpten uit boeken die hij in China gekocht heeft.

Delisle is op zijn best als hij de zaken vanop afstand bekijkt. Zijn relativeringzin zorgt er vaak voor dat er een kurkdroog laagje humor over het boek gedrapeerd wordt. Wanneer hij die humor achterwege laat komt hij soms tot haast poëtische scènes waar andere dagboektekenaars een arm voor veil zouden hebben. Niet hun tekenarm, maar toch.

Af en toe zitten er echter scènes in het boek die Delisle gerust achterwege had kunnen laten. Door hun willekeurigheid bemoeilijken ze het vlot lezen en inleven. Ook als Delisle de literaire toer opgaat en liggend op zijn bed filosofeert over “eenzaamheid” en “cultuur” krijgt de strip iets dat te zoeterig en te geforceerd overkomt.

De tekeningen zijn helemaal in potlood gemaakt maar zijn weldegelijk beter afgewerkt dan dat je op het eerste gezicht zou vermoeden wanneer je de ruwe lijnen en schaduwpartijen in je opneemt. Die ruwe kwaliteit en de “in-you-face”-heid ervan passen wonderwel bij het verhaal en bestendigen het “dagboek”-effect ervan.

Een leuk extraatje voor stripliefhebbers is dat Delisle de werkgerelateerde zaken die hij meemaakt niet gecensureerd lijkt te hebben. Niet dat er grote geheimen uit de keuken van Dupuis worden te grabbel gegooid maar als lezer leer je wel één en ander bij over hun beleid inzake kwaliteitsbewaking.

De kwaliteit van dit boek ligt echter hoog. Dat plezierde me nog meer omdat dit een zogenaamde “Graphic Novel” met humor is. Dat zie je namelijk niet zoveel en daarmee is “Shenzhen” een belangrijk voorbeeld van het feit dat graphic novels niet altijd droog en serieus moeten zijn.

Shenzhen

Guy Delisle

Oog & Blik / De Bezige Bij

Dit bericht werd geplaatst in Recensies, Stripelmagazine en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Recensie: Shenzhen

  1. Pingback: Recensie – Gids voor “slechte” vaders | Peter Moerenhout

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s