Recensie: Splash Versus Clean

Off The Wall

Waar kom ik nu mee af? Een comic? 24 pagina’s Engels op slap papier en dan nog enkel via het internet te verkrijgen? Dat is nogal iets, dat geef ik grif toe, maar ik heb mijn redenen: het staat me toe nieuwe uitgeeftechnieken onder de loep te nemen.

Een andere reden is dat deze comic een tour de force is. Nederlander Robin Keijzer draaide hem helemaal alleen in elkaar. In de Europese traditie zijn er uiteraard nog heel wat stripmakers die, zonder hulp van buitenaf, prachtige albums afleveren, maar daar wordt doorgaans een jaar of langer aan gewerkt.

In de categorie comics is dit solospel alleszins een opmerkbaar gegeven. Doorsnee comics worden gemaakt door een team: een schrijver, een potloodtekenaar, een inkter, een inkleurder en een letteraar. Dat heeft een goede reden: comics worden anders uitgegeven dan de Europese strip. Een comic komt op een vaste, maandelijkse frequentie uit: 22 pagina’s per maand, 264 pagina’s per jaar. Alleen is dat praktisch niet te bolwerken.

Vermoedelijk zal Keijzer dus geen maandelijks schema aanhouden, maar het gegeven op zich is al het vermelden waard.

Keijzer maakt gebruik van “Print on Demand”, een manier van uitgeven die heel wat tussenschakels in de productie –en verkoopsketen uitschakelt. Het komt erop neer dat je de comic online kan bestellen en dat de drukker die pas nadien drukt. Geen te grote oplages die geld kosten, geen transportkosten naar de winkel, geen kosten voor de uitgever, geen percent voor de winkels, enz.

In theorie zou deze manier van uitgeven in de toekomst heel goed kunnen uitdraaien voor stripmakers. Ik zeg “in de toekomst” want de mentaliteit van de kopers is nog steeds dat strips van een gerenommeerde uitgever die ze vinden in hun vertrouwde stripwinkel waarschijnlijk beter is. Als je niet aan een uitgever raakt ben je het niet waard gepubliceerd te worden, nietwaar?

Er hangen ook nogal wat negatieve kantjes vast aan dit procedé. Aangezien de drukker in Amerika zit heb ik bijvoorbeeld 3 keer de kostprijs van de strip betaald aan verzendkosten. Niet echt aantrekkelijk. Keijzer mikt misschien op de Amerikaanse markt, en dat mag, ambitie is geen vies woord, maar schiet daarbij zijn taalgenoten voorbij. Onlangs opperde hij zelf de gedachte om een aantal comics te bestellen en die van op zijn site te verkopen. Dit zou de verzendkosten uiteraard aanzienlijk naar beneden halen.

Een stripwinkeluitbater zou op deze manier ook een graantje kunnen meepikken maar loopt dan een groot risico. Hij moet veel exemplaren bestellen om de prijs binnen de perken te houden maar zal hij wel van zijn voorraad af raken? Dat komt weer de maker van de strip ten goede want de winkelier zal meer moeite doen om zijn strip aan te prijzen. U ziet: het staat nog niet op punt, maar of dit kinderziektes zijn die verholpen kunnen worden of inherente minpunten zal de toekomst ons moeten uitwijzen.

Allemaal goed en wel en theoretisch gezwets, maar hoe zit het met de strip zelf? Die levert af wat er op de voorkaft staat: Splash Versus Clean. In een bar in de toekomst, misschien op een andere planeet, vindt er een “Alien Stripper Super Concert” plaats. Twee toeschouwers, Splash, een macho goudvis die er dankzij futuristische technologie in geslaagd is om een controleerbare bel water rondom zich te creëren en Clean, een robot gebouwd uit wasmachineonderdelen, hebben beiden een oogje op de performende artieste. Dit draait uit op een gigantisch, no holds barred en hilarisch bargevecht.

Van een plot geen spoor dus. In ruil krijg je frisse tekeningen die van de pagina’s spatten en absurde dialogen vol humor.

Uiteraard is dit geen meesterwerk. Keijzer komt uit de wereld van games development en heeft nog één en ander te leren over het maken van strips. Zijn Engels is bijvoorbeeld wel grammatisch correct maar de dialogen zingen nog niet, grafisch gezien is hij nog geen verteller: soms moet je al wat langer kijken naar een pagina eer je door hebt wat er juist op aan het gebeuren is en de silliness die hij zich veroorlooft is soms iets te lukraak.

Dat deert echter niet. Doorheen de gebreken schijnen het talent en vooral het potentieel van deze stripmaker. Ik verwacht in de toekomst zeer mooi werk van Keijzer. Hij heeft nog alle tijd om te groeien, inspiratie op te doen en een plot te ontfutselen aan een scenarist.

Splash Versus Clean

Robin Keijzer

www.robinkeijzer.com

Strip bestellen: http://indyplanet.com/store/product_info.php?cPath=35&products_id=4650

Dit bericht werd geplaatst in Recensies, Stripelmagazine en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s