Recensie: Cixi van Troy – Tweede boek: Het geheim van Cixi

Da’s al beter

Na een ietwat valse start, het eerste album was niet echt zo’n hoogvlieger, lijkt Arleston zich te herpakken met deze reeks. Het tweede boek combineert de humor van de eerste lanfeust albums met originele vondsten en een entertainende plot. En dat is exact wat een reeks als deze moet brengen.

Het verhaal speelt zich af tijdens de eerste cyclus van de Lanfeust albums en gaat dieper in op wat er met Cixi gebeurde gedurende die periode. In het vorige album concentreerden de makers iets teveel op haar fysieke training en hoe ze leerde vechten. En dat werd bovendien niet overdreven origineel verteld.

In dit tweede deel gaat men echter dieper in op haar psychologische ontwikkeling. Cixi komt terecht in de hoofdstad Eckmühl bij de kwaadaardige heerser Thanos. Initieel is ze helemaal betoverd door de luister en luxe van het paleis. Ze weet zich al snel in de gunst van Thanos te manouvreren en gebruikt daarvoor alle vrouwelijke charmes waarover ze beschikt. En dat zijn er nogal wat. Ook een pluspunt aan dit album trouwens: vrouwelijke charmes alom.

Al snel keert haar houding wanneer Thanos haar dwingt om een moreel verwerpelijke daad te stellen. Ook de aanblik van wat er met de eens mooie hoofdstad gebeurd is onder zijn bewind drijven haar tot actie. Het zijn die scènes die dit verhaal maken. Er wordt niet eens overdreven met Cixi’s introspectie maar het is iets vrij nieuws voor deze reeks en daardoor boeit het verhaal opnieuw. Ook belangrijk is dat de psychologie geloofwaardig is en afgestemd is op de verschillende karakters.

Arleston stak zijn albums vroeger boordevol originele vondsten omtrent fantasy en sciencefiction en leek “het” een beetje kwijt te zijn. In dit album lijkt hij echter zijn tweede adem gevonden te hebben: een inventieve vechtscène in een arena, grappige namen voor personages, zonderlinge toverkrachten: allemaal aanwezig.

Tekenaar Vatine is een talentvol man die vaart in zijn tekeningen weet te steken, ondanks de vrij dikke lijnen die hij gebruikt. Af en toe mist hij wel eens de boot, wat vreemde anatomische gevolgen heeft voor de personages.

Voor volgend album werkt hij samen met Adrien Floch van “Ythac” en, we moeten eerlijk zijn, dat is toch een iets betere tekenaar. Er staan ons dus vonken te wachten.

“Het geheim van Cixi” lijkt tegelijkertijd terug te grijpen naar de gloriedagen van Lanfeust en aan de andere kant ook nieuwe paden te bewandelen. Diegenen die de Lanfeust reeksen kennen zijn nu al op weg naar de stripboer. Voor diegenen die voor het eerst van Arleston horen is dit album eveneens een aanrader. Een goed begin is half gewonnen.

Recensie: Cixi van Troy – Tweede boek: Het geheim van Cixi

Tekst: Christophe Arleston

Tekeningen & kleur: Olivier Vatine

Special Effects: Fred Besson

SC – € 8.90

 

Dit bericht werd geplaatst in Recensies, Stripelmagazine en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s