Recensie: W.E.S.T nr. 6 – Seth

Wild

Het mixen van verschillende genres in film, strip en andere media is tegenwoordig in. “Zombies Vs. Loodgieters”, “Cowboys Vs. Aliens”, “Vlamingen Vs. Walen”, noem maar op… Ook “W.E.S.T” is zo’n reeks. Vaak gaan dit soort vehikels ten onder aan een teveel aan spektakel en een tekort aan aandacht voor wat echt belangrijk is in een verhaal: de personages. Zo niet in “W.E.S.T”.

Deze reeks, geschreven door Xavier Dorison en Fabian Nury, mixt de Western met het occulte. Een soort van cowboy versie van de “Ghost Busters” eigenlijk. W.E.S.T is immers een team dat, in opdracht van de president zelve, komaf maakt met alle geesten, demonen en dergelijke meer die de Verenigde staten durven te bedreigen.

In de voorgaande delen leidde dit tot tal van spannende toestanden maar dit zesde deel steekt daar toch een beetje bovenuit. De reden daarvoor is simpel: de personages. Vijf strips lang hebben de makers relaties geweven tussen de teamleden, hebben we hun grote en kleine kanten leren kennen en nu, in “Seth”, oogsten wij daar de vruchten van.

De plot is er één van 13 in een dozijn: demon neemt bezit van jongedame en doet stoute dingen. Er wordt getracht om het verhaal wat interessanter te maken door de vraag op te werpen of deze dame nu echt bezeten is of gewoon occulte krachten gecombineerd met schizofrenie heeft, maar echt origineel kunnen we ook dat niet noemen.

Doet er niet toe. Het is een plezier om de interactie die de hoofdpersonages de laatste delen tentoon spreidden tot een climax te zien komen. Verschillende kleine verhaallijnen en karakters komen in dit deel tot ontploffing en dat zorgt voor dynamiek. Het team zal nooit meer zijn als voorheen.

De makers houden ook rekening met het tijdperk waarin het verhaal zich afspeelt. Een volwassen man die een andere, emotioneel uitgeperste, kerel in zijn armen neemt zal nu niet veel stof meer doen opwaaien maar als dat gebeurt in een drukke straat in het wilde westen dan heeft zo’n gebaar des te meer betekenis.

Dorison en Nury zijn uiteraard ook geen beginners meer. De eerste is vooral bekend van “Het derde testament”, “Heiligdom”, “Long John Silver”, “Het syndroom van Abel” en “Prophet”, allemaal schoten in de roos wat mij betreft. Nury heeft dan weer “Necromancy” geschreven, wat iets mindere koek was. Hier leveren ze samen echter zeer goed werk af.

De tekeningen zitten vol actie en passen het verhaal als gegoten. De inkleuring is sfeervol en weet met soms rare contrasten het juiste gevoel van mysterie op te roepen. Tekenaar Rossi blijkt ook een zeer goede verteller. Zo zit er een meesterlijk in beeld gebrachte, tekstloze scène in het boek over één van de hoofdpersonages die nogal haast heeft om zijn dochter te bereiken.

Rossi experimenteert ook met het inktwerk en de inkleuring. Zo inkt hij sommige prenten wel, andere prenten worden rechtstreeks met penseel over de potloodschets ingekleurd en in weer anderen combineert hij beide technieken. Ook dit draagt bij tot de sfeer en de levendigheid.

“W.E.S.T” is een perfect voorbeeld van een actiestrip met inhoud, een sterk staaltje genre mixing en een ontspannende en entertainende rit.

W.E.S.T Nr.6 – Seth

Tekst: Xavier Dorison & Fabien Nury

Tekeningen: Christian Nury

Dargaud

SC – € 8.95

Dit bericht werd geplaatst in Recensies, Stripelmagazine en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s