Recensie: De Azuren Boeddha – Integrale

Verademing

Ik blijf meestal ver weg van alles wat ruikt naar zen-boeddhisme, feng shui, chakra’s en dergelijke meer. Zeker als het door één of andere Westerling verwerkt wordt in een boek, film of strip. De mix van de oververmoeide en gestresseerde blanke man die gaat pootje baden in andere religies of filosofieën en zo tot een magisch recept komt van onthaasten en/of terug in touch geraken met de natuur draait immers meestal uit op een sterk verwaterde versie van het origineel of ijl gezwets. Cosey, maker van dit album, behoort echter tot het pantheon van de stripgoden dus zette ik me gezwind over mijn vooroordelen heen en dook het boek in.

En gelukkig heb ik dat gedaan want ik heb een zeer aangenaam uurtje kunnen verpozen met vlotte medewerking van dit album. Dat mijn eerdere angsten ivm ijl gezwets ongegerond waren was een eerste grote opluchting.

Het internet maakte me na lezing dan ook wijs dat Cosey weet waarover hij het heeft. Hij maakt al 34 jaar en veertien albums lang de succesvolle stripreeks “Jonathan” die zich net als “De azuren Boeddha” in en rond de Himalaya afspeelt. Cosey had blijkbaar een verhaal in zijn koker zitten waarbij het nodig was om de focus te leggen op een ander soort hoofdpersnages en daaruit groeide deze azuren Boeddha.

De tweede grote opluchting was dat het verhaal en niet de filosofische praat primeert in deze strip. Voor een korte inhoud kunnen jullie terecht op tal van sites dus race ik daar even door. Porridge, een Britse jongeman, verdwaalt in het gebergte van Nepal. Hij wordt opgenomen in een klooster bevolkt met Bhoeddistische monikken en kan niet terug naar de beschaving voor de lente en de dooi inzet. Hij maakt kennis met en wordt ook verliefd op de Bhoeddistische leefwijze. Hij wordt eveneens verliefd op Lhal, een meisje dat in afzondering opgroeit en opgeleid wordt om een soort van mythische bewaakster van de azuren Bhoeddha te worden. De azuren Bhoeddha is een legendarisch gouden beeld dat zich ergens op een geheime locatie in het gebergte bevindt.

Porridge keert terug naar zijn ouders en dan flashen we heel wat jaren verder. Porridge leeft in Amerika nu en ekele gebeurtenissen, die ik niet aan uw neus ga hangen omdat ik dan het verhaal voor u verpest, zorgen ervoor dat hij terugkeert naar Tibet.

Er zit, zoals u ziet, dus wel veel folklore en filosofie in het verhaal. Veel geschiedenis ook. Cosey heeft het verhaal daar echter zo zorgvuldig rond opgebouwd dat je geen enkele keer de indruk hebt dat je naar een lesje, of erger nog: een preek, zit te luisteren. Dat verhaal zit daarbij nog eens boordevol smakelijke elementen: avontuur, romantiek, humor, en dergelijke meer. Het zit dus eveneens allemaal snor qua entertainment gehalte.

Dat Cosey een meesterverteller is blijkt eveneens uit zijn gebruik van perspectieven, ritme en lay-out. Het is lang geleden dat ik pas na heel veel pagina’s merkte dat ik niet op die elementen van het stripmedium aan het letten was. En dan pas weet je dat je met een volbloed stripmaker te maken hebt: als vermelde elementen van zo’n hoog niveau zijn dat je enkel het verhaal ervaart.

Voeg daar de heldere tekenstijl aan toe, die zich in een vrij hoekige uithoek van de klare lijn bevindt en de prachtig ingekleurde prenten van natuur, locale architectuur en kunstuitingen en je bekomt een strip waar je “U” tegen kan zeggen, of waarbij het toch een eerbiedwaardig poosje zal duren eer u hem begint te tutoyeren.

De Azuren Boeddha – Integrale

Cosey

Vrije Vlucht/Dupuis

Dit bericht werd geplaatst in Recensies, Stripelmagazine en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s